piątek, 5 lipca 2013

Szybka sałatka z kurczakiem w miodzie i cytrynach

Dziś przepis na szybką i efektowną sałatkę na ciepło. Nie wymaga długich przygotowań ani wielu składników, ale połączenie kurczaka, miodu i cytryn z aromatycznymi przyprawami z pewnością zrobi duże wrażenie.

Szybka sałatka z kurczakiem w miodzie i cytrynach
Składniki na porcję dla 5-6 osób:

4 pojedyncze piersi z kurczaka
2 duże cytryny
2 łyżki miodu
2/3 łyżeczki mielonego imbiru
pół łyżeczki mielonej kolendry
szczypta ostrej papryki w płatkach
oliwa
sól
sałata rzymska (dałam zwykłą i czerwoną)
roszponka

Mięso opłukać, oczyścić i pokroić na dość cienkie (ok. 2-3 mm) plasterki. Cytrynę sparzyć wrzątkiem i wyszorować, pokroić w plastry. Sałaty umyć, osuszyć, poszarpać na mniejsze kawałki i rozłożyć na dużym talerzu lub półmisku. Kurczaka smażyć krótko na oliwie na złoto, następnie dodać mód, cytryny i przyprawy. Dobrze wymieszać i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem aż cytryny będą ugotowane i miękkie. W razie potrzeby można dodać więcej miodu lub soli. Gorącego kurczaka ułożyć na sałacie i podawać natychmiast.

2 komentarze:

  1. Połączenie smakowe super :) Ale smażenie na oliwie to nie jest najlepszy pomysł. Zakładają, że się nawet nie przypali to i tak straci swoje zdrowotne właściwości, bo nie jest odporna na wysokie temperatury. Znacznie lepiej smażenie znosi olej rzepakowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdę powiedziawszy nigdy nie udało mi się przypalić oliwy choć zwykle smażę krótko i intensywnie. A jeśli chodzi o znoszenie smażenia, to czytałam już wersje, że nigdy na oliwie i że zawsze tylko na oliwie. W związku z tym smażę na tym, co bardziej mi smakuje, a kurczak na oliwie jest wg mnie smaczniejszy niż na oleju :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...