Dziś przepis nie do końca klasycznie bliskowschodni, ale mocno inspirowaną tą kuchnią - bakłażan faszerowany mięsem wołowym i papryką, doprawiony miętą (jeżeli ktoś woli aromat bazylii, polecam nasz poprzedni przepis na bakłażana).
Danie poza tym że proste i pyszne, ma niewątpliwa zaletę - łatwo je odgrzać choćby na zwykłej skropionej wodą patelni - można więc zrobić więcej i zachować na następny dzień.
Danie poza tym że proste i pyszne, ma niewątpliwa zaletę - łatwo je odgrzać choćby na zwykłej skropionej wodą patelni - można więc zrobić więcej i zachować na następny dzień.
Bakłażan faszerowany mięsem i papryką z miętą |
Składniki na 4 porcje:
4 małe bakłażany (ok. 15 cm długości)
300 g mielonego mięsa wołowego
3 różnokolorowe papryki
3 łyżki passaty pomidorowej
łyżeczka suszonej mięty
ząbek czosnku
sól, pieprz
oliwa
Bakłażany umyć, przekroi na pół, w miąższu wydrążyć łódeczki, posmarować wewnątrz oliwą i odstawić. Na oliwie podsmażyć czosnek i mięso, dodać pokrojone w średniej wielkości kawałki papryki i miąższ bakłażana, smazyć ok. 5 minut. Dodać passatę i przyprawy, przesmażyć żeby połączyły się z mięsem i warzywami. Do każdego bakłażana nałożyć 2-3 łyżki nadzienia. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni ok. 40 minut - żeby bakłażan zrobił się miękki i delikatny.
Nie ma to jak faszerowany bakłażan, moje ulubione sierpniowe danie :)
OdpowiedzUsuń