Dzisiaj przepis na libańską klasykę - tabbouleh. To chyba najpopularniejsza obok kebabów potrawa kuchni Bliskiego Wschodu w Polsce. Znana w tysiącu odmian, to zazwyczaj pierwszy kontakt Polaka z kuskus - chociaż często przygotowywana jest również z kaszą bulgur.
Składniki
2 łyżki natki pietruszki
3 łyżki świeżej mięty
200 ml kuskus
8 pomidorków koktajlowych
2 ogórki gruntowe
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
Kuskus przygotować wedle przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Poszatkować bardzo drobno natkę i miętę. Ogórki pokroić na ćwiartki a następnie na centymetrowe kawałki. Pomidorki podzielić na ćwiartki. Dodać wszystko do kuskusu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i dodać oliwę. Z ilością soku i oliwy można kombinować, aby uzyskać najbardziej odpowiadający gustom efekt :)
Pyszna jest ta sałatka. Ja zrobiłam ją wczoraj z kaszą bulgur - jutro będzie u mnie na blogu :) Przy okazji zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)
OdpowiedzUsuńMusimy wreszcie znaleźć gdzieś w Krakowie bulgur :)
Usuń