niedziela, 18 sierpnia 2013

Tabbouleh - libańska sałatka z kuskus

Dzisiaj przepis na libańską klasykę - tabbouleh. To chyba najpopularniejsza obok kebabów potrawa kuchni Bliskiego Wschodu w Polsce. Znana w tysiącu odmian, to zazwyczaj pierwszy kontakt Polaka z kuskus - chociaż często przygotowywana jest również z kaszą bulgur.

Tabbouleh - libańska sałatka z kuskus
Składniki
2 łyżki natki pietruszki
3 łyżki świeżej mięty
200 ml kuskus
8 pomidorków koktajlowych
2 ogórki gruntowe
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
sól i pieprz

Kuskus przygotować wedle przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Poszatkować bardzo drobno natkę i miętę. Ogórki pokroić na ćwiartki a następnie na centymetrowe kawałki. Pomidorki podzielić na ćwiartki. Dodać wszystko do kuskusu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i dodać oliwę. Z ilością soku i oliwy można kombinować, aby uzyskać najbardziej odpowiadający gustom efekt :)

2 komentarze:

  1. Pyszna jest ta sałatka. Ja zrobiłam ją wczoraj z kaszą bulgur - jutro będzie u mnie na blogu :) Przy okazji zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musimy wreszcie znaleźć gdzieś w Krakowie bulgur :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...