środa, 21 sierpnia 2013

Krem z zielonego groszku z estragonem

Dzisiaj kolejny przepis na zupkę przecierową. Tym razem nie z zielonych szparagów a zielonego groszku :). Jak już pisałem, cenię sobie proste zupy. Po kremie z kalafiora jest jeszcze bardziej dla kulinarnoodpornych ;)

Krem z zielonego groszku
Składniki:
2 łyżeczki masła
1 łyżka oliwy
1 drobno pokrojona szalotka
1,5 łyżki białego ryżu
500 g zielonego groszku (najlepiej świeżego, może być mrożony, odradzam z puszki)
1 litr lekkiego bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki suszonego estragonu
sól i pieprz
jajko ugotowane na twardo 
koperek do dekoracji

W rondelku o grubym dnie rozpuścić masło z dodatkiem oliwy. Dodać szalotkę oraz ryż i zrumienić. Dorzucić opłukany groszek i dusić około 15 minut. Wlać bulion i dodać estragon. Przyprawić solą i gotować pod przykryciem około 30-35 minut aż groszek będzie miękki. Wywar ostudzić lekko i zmielić na jednolitą masę. Po pierwszym mieleniu należy odsączyć zupę, rozdrobnić jeszcze raz suchą masę i połączyć z powrotem od odscedzonym płynem - dzięki temu zupa będzie idealnie jednolita. Przelać krem do garnka, dodać pieprz i pozostawić na małym ogniu jeszcze na 10 minut. Podawać z jajkiem na twardo. Treściwość zupy można regulować dając mniej lub więcej ryżu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...