piątek, 2 sierpnia 2013

Libańskie kotleciki z cukinii

Jak dobrze, że jest już sezon na cukinię. To chyba jedno z moich ulubionych warzyw. Poniżej propozycja na wspaniałe danie kuchni libańskiej (kolejne po namourze w ramach akcji Kuchnia Bliskiego Wschodu)

To wegetariańskie, lekkie i jednocześnie bardzo sycące danie, idealne na upalną pogodę, która ma nas nie opuszczać jeszcze przez jakiś czas :)

Kotleciki z cukinii po libańsku

Składniki:
600 g cukinii
100 g startego pikantnego sera (u nas carski)
200 g bułki tartej
2 jajka
olej
sól i pieprz

Oczyścić cukinię i opłukać. Gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Włożyć do sita, aby nadmiar wody odciekł z warzywa. Następnie przetrzeć na grubych okach tarki do sporej miski. Dodać jajka, starty ser i bułkę tartą (około 6-8 łyżek). Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować kotleciki i obtoczyć w bułce. Smażyć na patelni we wrzącym oleju. Gdy kotleciki zrumienią się, wyjąć i osączyć na papierowym ręczniku. Podawać gorące w towarzystwie ostrego sosu paprykowego.

1 komentarz:

  1. uwielbiam cukinię, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam... muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...