poniedziałek, 15 września 2014

Pizza boscaiola - pizza z grzybami leśnymi i boczkiem

Wrzesień to czas idealny na grzyby. A w końcu mamy porządny piekarnik, więc zdecydowałam się na zrobienie z zapasem podgrzybków od rodziców Alastora pizzy. Ze świeżym rozmarynem, dobrym boczkiem i wyrazistym sosem śmietanowo-czosnkowy świetnie razem smakowały :)



Składniki na 1 dużą pizzę:

Ciasto: składniki z tego przepisu, w ilości zmniejszonej o połowę

Biały sos:

pół szklanki śmietany 12%
mały ząbek czosnku
łyżeczka siekanego świeżego rozmarynu
sól, pieprz

4-5 sporych podgrzybków
8 cienkich plastrów boczku
łyżka orzeszków pinii
łyżka rozmarynu
1 mozarella
masło
sól, pieprz

Przygotować ciasto wg. tego przepisu i odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie zmieszać składniki sosu i również odstawić do "przegryzienia". Podgrzybki pokroić w plastry i poddusić z solą i pieprzem na maśle. Wyrośnięte ciasto rozwałkować lub rozciągnąć dłońmi na cienki placek, najlepiej nieregularnego kształtu jak na zdjęciu, ale oczywiście możne tez zrobić koło, posmarować sosem i rozłożyć dodatki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 stopni ok. 10-15 minut - aż na serze pojawią się apetyczne złote plamki.
Włoskie smaki Dieta Śródziemnomorska

2 komentarze:

  1. Mniam, świetne połączenie smaków, fajny pomysł na jesienną pizzę:) Dziękuję za dodanie przepisu do akcji!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...