środa, 13 maja 2015

Sernikobrownie - brownie z mascarpone i malinami

Dziś kolejna odsłona brownie, tym razem z kremowym mascarpone i malinami. To znakomite połączenie. Podczas wyjmowania ciasta całe mieszkanie pachnie czekoladą i malinami.

Składniki na blaszkę 18 x 29 cm:

200 g czekolady co najmniej 60%
125 g masła
170 g cukru
140 g maki
3 jajka
czubata łyżka kakao
łyżeczka cukru waniliowego
szklanka malin
100 g serka mascarpone
masło do wysmarowania formy

Czekoladę roztopić z masłem, uważając żeby się nie przypaliła, najlepiej na parze. W dużej misce umieścić pozostałe składniki cista poza serkiem i malinami, dodać czekoladę i wymieszać, następnie dodać maliny i delikatnie połączyć. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem foremki, wyrównać, na wierzchu rozłożyć równomiernie mascarpone i czubkiem noże wmieszać w ciasto tak żeby powstały esy floresy (jak przy brownie z masłem orzechowym). Piec w temperaturze 160 stopni ok. 35 minut.

Kuchnia Ameryki Północnej 2015 Kuchnia Ameryki Północnej 2015 fabryka sernika Fabryka sernika

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...