sobota, 22 sierpnia 2015

‏فلافل‎ פלאפל ‎Falafel

Nie należy się przejmować, że do masy na falafele dodaje się surową, a nie gotowaną ciecierzycę. To bardzo ważne, dzięki temu mają o wiele lepszy smak i konsystencję. Nie mogą być w oleju ani za krótko ani za długo - najlepiej to oszacować wrzucając jedną kulkę falafela na olej i sprawdzić jak długo zajmie usmażenie go do perfekcji. Podawać je najlepiej z gorącą pitą, sosem tahini, siekaną sałatką tabbouleh i piklami.
  ‏فلافل‎ פלאפל ‎Falafel

Składniki na porcję dla 6 osób:
400 g suszonej ciecierzycy
szalotka 
2 ząbki czosnku
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
łyżeczka pieprzu
łyżeczka mielonego kuminu
łyżeczka mielonej kolendry
pół łyżeczki kardamonu
łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki mąki pszennej
łyżeczka soli
woda z moczenia ciecierzycy
olej do smażenia

Ciecierzycę wsypać do dużej miski, zalać zimną wodą (co najmniej raz tyle co ziaren) i odstawić do namoczenia przez noc.

Następnego dnia odcedzić i zmiksować w robocie kuchennym z pozostałymi składnikami i 6 łyżkami wody z moczenia ziaren, używając funkcji pulsacyjnej, tak, aby wszystkie składniki były dobrze posiekane i połączone, ale nie rozdrobnione na gładko. W trakcie miksowania co jakiś czas sprawdzać dłonią kleistość masy. Jest gotowa kiedy można uformować nierozpadający się kotlecik, w razie potrzeby można dodać trochę więcej wody.

Masę formować w miniaturowe owalne kotleciki. Smażyć na mocni nagrzanym oleju na głębokiej patelni lub rondlu partiami aż będą brązowe i wypieczone. Po wyjęciu z rondla odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i od razu podawać gorące. Jeśli ostygną, można je ponownie podgrzać podsmażając na oleju.

1 komentarz:

  1. Wygladają apetycznie, chyba się skuszę

    Zapraszam do mnie na pyszne i zdrowe babeczki
    http://newyolkkitchen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...