poniedziałek, 23 listopada 2015

Jordärtskocksoppa - szwedzka zupa z topinambura

Wszelkie bulwy mają zapewnione miejsce w kuchni krajów skandynawskich. Nie dziwi więc, że pokochano tam i topinambur, w Polsce, a szczególnie na Śląsku dawniej swojsko nazywany bulwami. Bulwy topinamburu spożywane były przez Indian północnoamerykańskich w okresie przedkolumbijskim. Szybko zostały docenione przez kolonistów i zawędrowały do Europy i Azji. Rozpowszechniły się, choć uprawiane były raczej jako warzywo ogrodowe, na ograniczoną skalę, a nie na polach. W XVIII wieku straciły na znaczeniu zastąpione przez ziemniaki. Później bulwy wykorzystywane były głównie jako roślina pastewna, choć okresowo zyskiwały na znaczeniu. Przykładowo podczas II wojny światowej ponownie były popularne we Francji. W okresie przedwojennym były nierzadko uprawiane na Śląsku. Współcześnie bulwy topinamburu traktowane są zwykle jako dość ekskluzywne i rzadko spotykane warzywo. Mają słodki, orzechowy smak, przyrównywany do karczocha i orzechów brazylijskich. Zawierają one inulinę, nie trawioną przez ludzi, w związku z czym są one mało pożywne, o ile nie zostaną odpowiednio przetworzone. W wyniku hydrolizy z inuliny powstaje fruktoza, dlatego jest to cenione warzywo w diecie osób chorujących na cukrzycę.

Jordärtskocksoppa - szwedzka zupa z topinambura

Składniki:
300 g topinamburu + 2 dodatkowe duże bulwy
100 g chudego wędzonego boczku
2 szalotki
ząbek czosnku
250 ml wytrawnego białego wina
750 ml bulionu drobiowego
tymianek
gałka muszkatołowa
pieprz i sól
olej rzepakowy

Bulwy obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka o grubym dnie na rozgrzany olej. Dodać pokrojoną drobno szalotkę. Przesmażyć. Dodać czosnku i smażyć 2-3 minuty, uważając by nie ściemniał. Zalać winem. Gotować ok. 10 minut aby pozbyć się alkoholu. Zalać bulionem. Zagotować. Dodać przyprawy i gotować jeszcze 5 minut. Zmiksować. W międzyczasie dwie bulwy topinamburu pociąć w bardzo cienkie plasterki, podobnie jak boczek. Usmażyć na czipsy. Do miseczek przelać zupę i udekorować czipsami z bulw i boczku.

Kuchnia skandynawska 2015 Jesienne zupy Kuchnia skandynawska 2015 Zupa na jesień - edycja 2

2 komentarze:

  1. Dziękuję za udział w akcji :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie dzisiaj wpadły mi w oko bulwy topinambura na rynku. Świetny, nowoczesny przepis. Cieszę się, że dołączyłaś do akcji skandynawskiej.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...