niedziela, 8 listopada 2015

Kuchnia tajska: satay z wieprzowiny

Wczoraj wrzuciłem przepis na sos do potraw satay. Dziś sama potrawa. Nietypowa, tajska wersja w odróżnieniu od typowo indonezyjskiej - z wieprzowiny. Marynata jest genialna i dzięki niej mięso idealnie komponuje się z gęstym dipem :)

Kuchnia tajska: satay z wieprzowiny

Składniki (ok. 12 szaszłyczków):
600 g schabu 
ząbek czosnku
dwie czerwone chilli
trzy centymetrowy kawałek imbiru
łyżeczka kuminu
łyżeczka kurkumy
łyżka sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
ćwierć krążka cukru palmowego
łodyga trawy cytrynowej
dwie łyżki oleju arachidowego
patyczki do szaszłyków

Pokroić mięso w centymetrową kostkę. Składniki marynaty zmiksować w blenderze na gładką masę. Włożyć mięso do marynaty, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 4 godzin. Mięso nabić na patyczki do szaszłyków tak, aby pół patyczka pozostała wolna - u nas było to po 6 kawałków mięsa na szaszłyk (najlepiej patyczki wcześniej namoczyć w wodzie). Grillować na grillu tradycyjnym, elektrycznym lub patelni grillowej na średnim ogniu. Często obracać, uważając, aby się nie przypaliły. Podawać z ostrym sosem orzechowym.

Kuchnia tajska 2015 Kuchnia tajska 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...