Satay to generalnie malajsko/indonezyjskie danie składające się z kawałków lub plastrów mięsa – kurczaka, jagnięciny, wołowiny, ryby,
etc. nadzianych na patyczki bambusowe, które później są grillowane nad
ogniskiem (z drewna lub węgla), i podawane z ostrymi sosami. Jest ono jednak bardzo popularne również w Tajlandii. Poniżej przepis na uniwersalny sos, pasujący do każdej wersji satayu :)
Sos satay |
Składniki:
80g prażonych niesolonych orzeszków ziemnych
80g prażonych niesolonych orzeszków ziemnych
(można zastąpić 2-3 łyżkami domowego masła orzechowego)
ząbek czosnku
pół łyżki ciemnego sosu sojowego
łyżka sosu rybnego
ząbek czosnku
pół łyżki ciemnego sosu sojowego
łyżka sosu rybnego
dwie łyżeczki startego cukru palmowego
centymetrowy kawałek imbiru
mała czerwona chilli
łyżeczka koncentratu z tamaryndowca
mała czerwona chilli
łyżeczka koncentratu z tamaryndowca
100 ml domowego mleczka kokosowego
sok z całej limonki
łyżka świeżej kolendry
łyżka świeżej kolendry
Przygotowanie jest banalnie proste. Miksujemy wszystkie składniki na sos. Lepiej nawet, gdy orzeszki, chilli i kolendra nie zmiksują się zupełnie. Sprobować. Jeżeli jest za mało słone do dolać sosu rybnego, za mało
słodkie to więcej cukru, za mało kwaśne - sok z limonki.
Przymierzam się do szaszłyków z kurczaka w sosie satay. Pewnie skorzystam z przepisu ;) Na pewno wezmę udział w Twojej akcji, tylko brakuje mi kilku składników do przepisów jakie wybrałam. Myślę, że do końca tygodnia je dostanę ;)
OdpowiedzUsuńA czego Ci trzeba? :)
Usuń