piątek, 20 listopada 2015

Thai mojito - tajskie mojito napój inspirowany kuchnią tajską

Klasyczne mojito doczekało się wielu wersji. Można dorzucić do niego owoce, jak maliny czy granat. Można je również podać w formie lodów. Można w końcu zastąpić rum innym alkoholem, można zrobić wersję bezalkoholową. Dziś będzie to wersja inspirowana tajskimi smakami :)
Thai mojito
Składniki (na dwa drinki):
cztery limonki
dwie łodygi trawy cytrynowej
szklanka cukru
garść liści mięty
garść bazylii tajskiej
w wersji alkoholowej: 30 ml białego rum

Z wody i cukru ugotować syrop, następnie dodać do niego wodę sok z dwóch limonek i ich drobno startą skórkę, pokrojoną drobno trawę cytrynową, miętę i bazylię. Pogotować jeszcze 10-15 minut, uważając aby syrop się nie przypalił. Zestawić z ognia i schłodzić. Do dużej szklanki lub kieliszka wrzucić 2 ćwiartki limonki i miętę. Wszystko dopełnić dużą ilością lodu. Wlać wodę gazowaną i jeżeli chcemy alkoholowy drink - rum - lepiej unikać wody wysokozmineralizowanej, ponieważ posiada zazwyczaj własny smak, który dominuje w drinku. Wszystko dobrze zamieszać długą łyżką lub dodać do drinka mieszadełko.

Kuchnia tajska 2015 Kuchnia tajska 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...