piątek, 13 listopada 2015

Pad thai wegetariański - tajski smażony makaron ryżowy z tofu i kiełkami

Pad Thai w dosłownym tłumaczeniu znaczy smażyć po tajsku. Jedna z najpopularniejszych ulicznych potraw w Tajlandii. Pad Thai musi być trochę słodki, kwaśny i słony. Niby proste, ale jednak dobrze jest dodać do potrawy ćwiartkę limonki lub płatki chilli celem wyważenia smaków ;) Dziś wersja wegetariańska z tofu.

Pad thai wegetariański - tajski smażony makaron ryżowy z tofu i kiełkami

Składniki:
200 g szerokiego makaronu ryżowego
200 g tofu

3 łyżki sosu sojowego
pół krążka cukru palmowego
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 łyżki koncentratu tamaryndowego
jajko
150 g świeżych kiełków fasoli mung
poszatkowane i uprażone fistaszki – pół szklanki
szczypta płatków chili
kolendra i bazylia tajska do przybrania
limonka
Na małej patelni gotować ciągle mieszając  sos sojowy z krążkiem cukru, czosnkiem i sosem tamaryndowym aż cukier się rozpuści. Makaron ryżowy umieścić w garnku z zimną wodą - nie gotować przed smażeniem, bo zrobi się brejka ;)  Rozgrzać w woku olej na dużym ogniu. Usmażyć na złotobrązowo tofu. Przełożyć do miseczki.  Wsypać makaron do woka i smażyć dodając wcześniej przygotowany sos. Makaron idealnie nasiąknie smakiem słonym, słodkim i kwaśnym. Dodać wcześniej przygotowane tofu, smażyć jeszcze 2 minuty. Na boku woka zrobić małą jajecznicę. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Podawać posypane kiełkami fasoli mung, prażonymi orzeszkami ziemnymi i kolendrą a na boku podać ćwiartkę limonki.

Kuchnia tajska 2015 Kuchnia tajska 2015 Kulinarne wyprawy z Olejami Świata

1 komentarz:

  1. Wyraczynko, z przyjemnością informuję, że nominowałam Kuchnię z wyrakiem do nagrody Liebster:https://pocztowkizirlandii.wordpress.com/2015/11/14/liebsterowy-zawrot-glowy/
    Pozdrawiam, Dagmara

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...