poniedziałek, 30 maja 2016

Arroz rojo - ryż po meksykańsku

Ryż po meksykańsku, zwany też arroz rojo - ryż czerwony, to bardzo popularna potrawa tak w Meksyku, jak i w południowych Stanach.  Może on stanowić i samodzielne danie, ale również nadaje się świetnie jako dodatek do mięs, czy np. jako farsz do burrito.
Arroz rojo - ryż po meksykańsku
Składniki
pół szalotki, drobno pokrojona
dwa ząbki czosnku, starty
pół papryczki chili, wypestkowanej i drobno pokrojonej
szklanka ryżu długoziarnistego
pół litra bulionu drobiowego
dojrzały pomidor malinowy, bez skórki, zmiksowany
sól i pieprz
oliwa 

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i chili i podsmażyć przez ok. 2 minuty. Dodać surowy ryż i dalej podsmażać aż ryż nieco zbrązowieje (ok. 5 minut).
Zagotować bulion, dodać przetartego pomidora i wymieszać.
Przygotowany bulion z pulpą pomidorową wlać na patelnię z podsmażonym ryżem, posolić i dodać szczyptę pieprzu. Zmniejszyć ogień na minimum, patelnię przykryć (jeśli nie mamy pokrywki to szczelnie folią aluminiową) i gotować 25 minut. Podawać ze świeżą kolendrą. 

Kuchnia Ameryki Północnej 2016Kuchnia Ameryki Północnej 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...