niedziela, 29 maja 2016

Sopa de lima - jukatańska zupa cytrusowa

Dziś tradycyjna zupa z półwyspu Jukatan. Jest wyjątkowo ostra, ale jednocześnie wyczuwa się w niej kwaśny posmak. Podobno jest dobra na kaca ;)
Sopa de lima - jukatańska zupa cytrusowa

Składniki
3 kukurydziane tortille
pół szklanki oleju roślinnego
mała cebula, pokrojona na drobno
3 łodygi selera naciowego, pokrojone na cienkie plastry
marchewka, pokrojona w plasterki
papryka jalapeno, wypestkowana  i pokrojona w plasterki
duży pomidor malinowy bez skórki
3 ząbki czosnku, starte na drobno
liść laurowy
łyżka oregano
pierś z kurczaka
pół litra bulionu z kurczaka
sok z trzech limonek
skórka z połowy limonki
pół awokado pokrojone w plastry
dwie łyżki świeżej kolendry

Tortille pokroić na paski i usmażyć na głębokim oleju z nich chipsy - po pół minuty-minuty, aż zrobią się złote. Odłożyć na ręcznik papierowy do odcieknięcia z nadmiaru tłuszczu.

Na dnie garnka o grubym dnie rozgrzać olej. Usmażyć na nim cebulę, seler i papryczkę jalapeno, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną. Dodać czosnek i liść laurowy oraz oregano i ciągle mieszając smażyć jeszcze minutę. Dodać pomidora i osolić. Rozbić go na drobne kawałki, smażyć, aż całkiem się rozpadnie. Wlać bulion i dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Zredukować na minimalny ogień i gotować aż kurczak będzie w pełni ugotowany, ok. 12-15 minut. Dodać sok i skórkę z limonek, pogotować 5 minut, ewentualnie dosolić jeszcze do smaku. Podawać z chipsami z tortilli, awokado i świeżą kolendrą.

Kuchnia Ameryki Północnej 2016Kuchnia Ameryki Północnej 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...