poniedziałek, 23 maja 2016

Chile con queso - Dip serowy do nachos

Dziś klasyk z kuchni Tex-Mex oraz kuchni Południowego Zachodu, o korzeniach z meksykańskiego stanu Chihuahua. Bardziej znany jako obowiązkowy element wielu imprez ;) Chile con queso, czyli popularny dip serowy do nachosów można przygotować samemu w domu. Pozbawiamy się wtedy wątpliwej przyjemności kontaktu z wielką ilością konserwantów i innych "E" z kupnych wersji. Znika o wiele szybciej niż sklepowy ;)
Chile con queso - Dip serowy do nachos
Sos serowy do nachos - składniki:
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki mąki
300 ml mleka
kostka (250 g) sera cheddar
zmielona papryka chilli (u nas chilli pasila).

W rondelku zrobić lekki beszamel - rozpuścić masło, dodać mąkę, mieszając, aż oba składniki się połaczą. Zalać mlekiem i mieszać aż zgęstnieje. Dodać smarty na tarce ser i mieszać aż składniki się połączą. Dodać sproszkowanego chilli do pożądanej ostrości. Sos szybko stygnie, wiec jeżeli chcemy, by dłużej był odpowiednio płynny, można postawić naczynko nad podgrzewaczem.

Kuchnia Ameryki Północnej 2016 Kuchnia Ameryki Północnej 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...