czwartek, 19 maja 2016

Tacos z chorizo

Dziś szybkie danie z oryginalną kiełbaską chorizo. Ze względu na swoją miękkość nadaje się głównie do smażenia - za to smakuje wybornie !
Tacos z chorizo

Składniki na 4 sztuki:

4 tortille (użyłam kukurydzianych)
200 g kiełbasek chorizo
papryka
szalotka
łyżeczka kuminu
łyżeczka mielonej kolendry
jogurt (lub ulubiony sos jogurtowy)
olej

Paprykę umyć, oczyścić z pestek i błonek, pokroić w słupki. Kiełbasę wyjąć z osłonki i pokroić w kostkę. Szalotkę przekroić na pół lub posiekać drobno - zależy czy chcemy w potrawie kawałki cebuli, ja nie chciałam. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i smażyć na niej przygotowane składniki przez kilka minut aż papryka zmięknie, a chorizo zacznie się rozpadać, następnie dodać przyprawy, wymieszać i smażyć jeszcze minutę.
Tortille lekko zwilżyć wodą i podgrzać na patelni lub na elektrycznym grillu uważając żeby nie wysuszyć ich za mocno, zdjąć z ognia z odstawić na minutę złożone na pół, w ten sposób otrzymamy muszelki do tacos. 
Gorące muszelki napełniamy ciepłym nadzieniem, polewamy jogurtem lub sosem i podajemy natychmiast.
Kuchnia Ameryki Północnej 2016 Kuchnia Ameryki Północnej 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...