sobota, 14 maja 2016

Ostre burrito z wieprzowiną w sosie mole

Sos mole to klasyk kuchni meksykańskiej. Idealnie podkreśla smak nie tylko drobiu (przepis wkrótce), ale i wieprzowiny , jak u nas, zawiniętej w tortillę.


Ostre burrito z wieprzowiną w sosie mole

Składniki:
Sos:
500 g mielonej wieprzowiny
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
puszka fasoli pinto
puszka pomidorów bez skórki lub szklanka passaty
łyżeczka kuminu
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki chilli pasilla (koniecznie, pozostałe ostre papryki mogą być modyfikowane wg. własnych upodobań)
1/4 łyżeczki "zwykłego" chilli
1/4 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki (lub chilli mulato)
1/4 łyżeczki papryki jalapeno
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
łyżeczka kakao
2 łyżeczki dżemu morelowego
sól, pieprz
oliwa

Do podania:
pszenne tortille
starty cheddar
jogurt lub rozdrobniony biały ser
listki kolendry
mieszane sałaty
ewentualnie ulubiona salsa, np guacamole

W ganku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć mięso z drobno posiekanymi cebulą i czosnkiem aż lekko się przyrumieni. Dodać przyprawy (poza kakao i dżemem) i podsmażyć jeszcze 1-2 minuty. Zalać pomidorami, dusić ok. 30 minut, aby odparowały i utworzyły gęsty sos, pod koniec dodać fasolę, kakao i dżem, podgrzewać jeszcze 2 minuty. Pozostawić sos żeby przestygł (inaczej poparzymy się zwijając burito). Rozłożyć tortillę na płaskim blacie, lekko zwilżyć wodą, 3-4 cm od dolnej krawędzi posypać odrobiną sera, wyłożyć 2-3 łyżki ciepłego nadzienia (w zależności od wielkości tortilli), posypać drugą porcją sera. Zwijać burito: najpierw zagiąć do wewnątrz dolny koniec, a potem oba boki i zrolować tortillę w stronę górnej krawędzi. Zapiekać na patelni lub grillu aż tortilla się przyrumieni. Podawać z dodatkami (sos jest raczej ostry, więc należy podać nabiałowe dodatki typu sos jogurtowy lub biały ser).

Kuchnia Ameryki Północnej 2016 Kuchnia Ameryki Północnej 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...