czwartek, 5 maja 2016

Sincronizada - pszenne tortille zapiekane z serem i szynką

Sincronizada często jest mylona z quesadillą, ze względu na pozorne podobieństwo ze zamerykanizowną wersją tej ostatniej. Różnica jest po pierwsze w obowiązkowym w sincronizadas pszennych tortillach oraz użyciu szynki zamiast np. chorizo. Po prostu sinconizadas bardziej przypominają kanapki niż tacosy - oba dania są natomiast tak samo pyszne.


 Sincronizada - pszenne tortille zapiekane z serem i szynką

Składniki na porcję dla 2 osób:

4 pszenne tortille
100 g żółtego sera startego
4-6 plastrów szynki (lub innej ulubionej wędliny) pokrojonej w paseczki
3-4 łyżki ulubionej salsy
olej

Tortille lekko zwilżyć wodą, jedną tortille z każdej pary posmarować salsą, ułożyć szynkę i ser, przykryć drugą tortillą, docisnąć. Tortillę można zapiekać na patelni lekko posmarowanej olejem po kilka minut z każdej strony aby placki się zarumieniły a ser rozpuścił, jednak jeśli posiadacie opiekacz lub zamykany grill elektryczny, znacznie ułatwi to zapiekanie. W takim przypadku należy położyć tortillę na rozgrzanym ruszcie, zamknąć urządzenie i zapiekać ok. 3-4 minuty. Podawać pokrojone na 8 trójkątów, ewentualnie z salsami, jak np. guacamole lub kwaśną śmietaną. 

Kuchnia Ameryki Północnej 2016 Kuchnia Ameryki Północnej 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...