Po eksperymentach z kuchniami Azji i Ameryki przyszedł czas na nieco bliższe klimaty. Padło na kuchnię rosyjską. A skoro Rosja, to bliny. Klasyczne, z maki gryczanej. Proste (choć nie w przygotowaniu) i niezwykle eleganckie danie. Zdecydowałam się na wersję z łososiem i śmietaną, ale bliny z tego przepisu nadają się również do podawania na słodko.
Bliny z łososiem i kwaśną śmietaną |
Składniki na ok. 15 małych blinów:
1 szklanka mąki gryczanej
2/3 szklanki mleka
1/3 szklanki wody
1 jajko
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
olej do smażenia
Do podania:
wędzony łosoś
kwaśna śmietana
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier i 1/3 mąki, wymieszać na lejące się ciasto. Naczynie z ciastem przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu aż zaczyn podwoi swoją objętość. Do wyrośniętego zaczynu dodać jajko, resztę mąki i sól. Wymieszać i odstawić żeby urosło. Mleko podgrzać i dodawać do ciasta w trzech porcjach - co 15-20 minut. Po dodaniu mleka ciasto powinno jeszcze rosnąć ok. pół godziny. Małą patelnię teflonową posmarować olejem, rozgrzać i smazyć bliny. Podawać z wędzonym łososiem i kwaśna śmietaną.
Bardzo lubię. Jeszcze do tego coś zielonego i dla mnie doskonałe.
OdpowiedzUsuń