sobota, 23 marca 2013

Chiński kurczak z cytryną

Dziś superszybki przepis na orientalnego kurczaka z sosem cytrynowym. Kiedy znalazłam przepis, nie zapowiadał się jakoś szczególne efektowne. Moje szczęście, że postanowiłam dać mu szansę. Zdecydowanie zaskakuje smakiem.

Chiński kurczak z cytryną


Składniki na 2 porcje:

2 pojedyncze piersi z kurczaka
olej rzepakowy do smażenia

Sos cytrynowy:

1 łyżeczka mąki kukuryzianej
4 łyżki zimnej wody
3 łyżki soku z cytryny
łyżka słodkiego sherry (można zastąpić słodkim czerwonym wermutem)
1/2 łyżeczki cukru pudru
opcjonalnie odrobina soli (można pominąć)

Do podania:

biały ryż
plastry cytryny

Kurczaka pokroić w paseczki.W woku lub na patelni mocno rozgrzać olej i szybko usmażyć kurczaka, a następnie zlać olej. Mąkę kukurydziana wymieszać z połową wody. Do woka lub patelni wlać pozostałe składniki sosu i dodać cukier. Podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści. Wtedy dodać zawiesinę z mąki i wody i podgrzewać krótko aż sos zgęstnieje. Kurczaka przełożyć na duży talerz lub półmisek i polać gorącym sosem i przybrać cytryną. Podawać z ryżem.

1 komentarz:

  1. Jadłam kiedyś takiego kurczaka i był pycha :) Dobrze, że trafiłam na ten przepis u Ciebie, z pewnością wypróbuję :) A jeśli o smażenie chodzi to ja też zawsze wybieram olej rzepakowy - ma najlepszy skład tłuszczowy i nie ma swojego smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...