Dzisiaj przepis na arcypeerelowski smak. Ciasto W-Z, czy też wuzetka miała powstać z okazji otwarcia trasy Wschód-Zachód w Warszawie. Poniżej klasyczny przepis, udoskonalony przez Moją Mamę :)
4 duże jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
6 łyżek wody
1/2 opakowania proszku do pieczenia (8 gram)
2 łyżki kakao
powidła śliwkowe - do przełożenia
Składniki na krem:
1 litr śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
fix do śmietany (5 sztuk)
Polewa:
tabliczka czekolady gorzkiej
1/4 szklanki mleka
1 łyżka masła
Przygotować biszkopt. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, pod koniec dodając po łyżce wody. Białka ubić na sztywną pianę i dodać ją do masy żółtkowej. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Dużą kwadratową formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciastko. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto piec ok. 35-40 minut. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem i fixem. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Dolny blat posmarować powidłem i rozsmarować po nim śmietanę. Przykryć drugim blatem. Następnie przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić na parze z masłem i mlekiem. Lekko ostudzoną polać ciasto. Podawać pokrojone w kwadraty.
pycha ;d
OdpowiedzUsuńNie taki znowu PRl, obecnie też cieszy sie dużą popularnością:)
OdpowiedzUsuńAle jak pamiętamy z komedii "Miś", to ciasto było w każdej kawiarni :) Ja tych czasów nie pamiętam, jednak filmy lubię :)
OdpowiedzUsuńsuper, a ile fixów?bo 1 jest na 200g śmietanki, więc 5?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, doprecyzowaliśmy w przepisie :) Dzięki za zwrócenie uwagi :)
Usuń