Kuchnia tajska stoi nie tylko makaronem ryżowym czy pastami curry. Najpopularniejszym mięsem w Tajlandii zdecydowanie jest kurczak, który w tamtejszej kuchni jest często fantazyjnie łączony z owocami. Tak jak w tym przepisie, w którym idealnie słodycz mango łączy się z ostrymi przyprawami :)
Tajski smażony kurczak z mango |
Składniki:
duża pierś z kurczaka
duże dojrzałe mango pokrojone w drobną kostkę
łyżka świeżo startego imbiru
zmiażdżony ząbek czosnku
małe czerwone chilli bez pestek, drobno pokrojone
duża zielona papryka pokrojona w cienkie paski
szklanka groszku cukrowego
4 małe kolby kukurydzy z zalewy pokrojone na ćwiartki
2 łyżki oleju
łyżka sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
łyżeczka startego cukru palmowego (lub brązowego)
łyżeczka oleju sezamowego
Pierś z kurczaka pokroić w długie paski. Przełożyć do miski razem z imbirem, czosnkiem i chilli. Obtoczyć w nich mięso i zostawić aby się przegryzło. Olej rozgrzać w woku. Wrzucić kurczaka i smażyć aż zrobi się złotobrązowy. Dodać paprykę i smażyć, aż papryka zrobi się miękka. Dodać kukurydzę i groszek smażyć jeszcze minutę. Wymieszać razem sos sojowy, ocet i olej sezamowy z cukrem. Wlać do woka, przemieszać. Dodać mango i mieszając smażyć jeszcze minutę aby mango podgrzało się a nie zaczęło się karmelizować. Podawać gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz