Tapioka jest skrobią pozyskiwaną z korzenia manioku.
Zawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele białka. Jest hipoalergiczna i
pozbawiona smaku. Nie zawiera glutenu i cholesterolu. Jest bardzo popularna w kuchni tajskiej, gdzie służy do zagęszczania ale i przygotowywania pysznych deserów. Ten jest nieco nietypowy, ponieważ przygotowany został z mączką a nie o wiele popularniejszymi perełkami tapioki, które jeszcze zagoszczą na naszym blogu.
Składniki na 4 porcje:
400 ml mleczka kokosowego
3 czubate łyżki mąki z tapioki (nie kuleczek)
3 łyżki wiórków kokosowych
2-3 łyżki cukru palmowego (można zastąpić trzcinowym, można dać trochę więcej jeśli chcemy słodszy deser)
sok i skórka z 1 limonki
Wszystkie składniki umieścić w garnku. Podgrzewać na wolnym ogniu aż deser zagotuje się i zgęstnieje do konsystencji kisielu. Należy mieszać cały czas, bo mąka z tapioki ma tendencję do gęstnienia i zbrylania się w nieapetyczne kluchy (które na szczęście dają się jeszcze rozmieszać) w tym samym momencie, w którym odwrócę na chwilę wzrok. Rozłożyć do 4 szklanek lub pucharków, można podawać ciepłe lub schłodzić przez noc w lodówce.
bardzo fajne połączenie, ciekawe jak smakuje :) naukajazdy
OdpowiedzUsuńdokładnie :) ciekawe jak smakuje :) ale nie ma co pytać i się zastanawiać tylko do kuchni, i gotować! dlakieszeni
OdpowiedzUsuń