wtorek, 7 października 2014

Domowa czerwona pasta curry

Kuchnia tajska nie może się obyć bez past curry.Obok mleczka kokosowego to drugi półprodukt, którego jakoś nie widziało mi się kupować. Utarcie pasty w domowych warunkach zajmuje chwile. Uzyskać można aromatyczną ostrą bazę do dań curry. Moim zdaniem bez porównania do sklepowych gotowców ;)
Domowa czerwona pasta curry

Składniki:
10 małych suszonych papryczek chilli
12 długich czerwonych papryczek chilli
łyżeczka kolendry
łyżeczka kuminu
łyżeczka ostrej papryki
2 łyżeczki świeżego imbiru, świeżo startego
duży zmiażdżony ząbek czosnku
drobno posiekana szalotka
łodyga trawy cytrynowej, drobno posiekana
pokruszony liść limonki kaffir
2 łyżki posiekanej kolendry (liści i łodygi)
2 łyżeczki sosu rybnego lub pasty krewetkowej
łyżka oleju arachidowego

Suszone papryczki chilli zalać wrzątkiem i zostawić na kwadrans. Na małej patelence na średnim ogniu wymieszać kolendrę, kumin i paprykę aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Świeże papryczki umyć, pociąć na drobne kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do moździerza i ucierać do uzyskania spójnej, jednolitej masy. Można też użyć robota kuchennego.

Kuchnia tajska Kuchnia tajska

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...