Wczoraj Karola wrzuciła przepis na przepyszną pieczeń. W tle widać było podstawowy czeski dodatek do takich dań - knedel ziemniaczany, czyli bramborový knedlík. Może i nie jest to najzdrowsze danie świata, ale w odpowiedniej ilości nawet z sosem nikomu krzywdy nie zrobi ;)
Składniki:
pół kilograma ziemniaków ugotowanych w mundurkach
jajko
125 g mąki krupczatki
75 g kaszy manny
sól
pół kilograma ziemniaków ugotowanych w mundurkach
jajko
125 g mąki krupczatki
75 g kaszy manny
sól
Ziemniaki ostudzić i pozbawić skórki. Przecisnąć przez praskę i dodać w misce do jajek, mąki i kaszy manny. Osolić i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić ciasto by chwilę odpoczęło. Podzielić na kilka części (w zależności od wielkości garnka w którym będziemy gotować) i z każdej wywałkować długi walec o równych końcach. Ostrożnie włożyć do osolonej wody. Zamieszać, aby ciasto nie przywarło do dna. Gotować 20-25 minut. Wyjąć z wody i pokroić jeszcze gorące na plastry. Podawać jako dodatek do czeskich dań z gęstymi sosami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz