Nie samą wieprzowiną stoi czeska kuchnia. Wołowina, nie mniej popularna, zazwyczaj jest serwowana wraz z gęstymi sosami. Dla Czecha sucha pieczeń to prawdziwa kulinarna porażka. Na tą kuchnię trzeba mieć naprawdę zdrowy żołądek.
Špikovaná hovězí pečeně - pieczeń wołowa szpikowana szynką |
700 g pieczeniowej wołowiny
gruby plaster gotowanej szynki szynki, pokrojony w grube długie paski1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki octu winnego
1,5 szklanki wody
5 jagód jałowca
łyżeczka tymianku
liść laurowy
łodyga selera naciowego
marchewka
pół pomarańczy w plasterkach
pół kubka słodkiej śmietany
olej
sól i pieprz
Wołowinę naszpikować szynką. Zagotować wino z octem, szklanką wody, liściem laurowym, tymiankiem i jałowcem, odstawić. Do brytfanny włożyć marchewkę, seler i pomarańczę. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć mięso z obu stron. Włożyć do brytfanny, polać połową marynaty. Piec mięso ok. 1,5 godziny nagrzanym do 160 stopni. Co jakiś czas polewać resztą marynaty. Sos z pieczenia zmieszać z pół szklanki wody i przecedzić. Dodać śmietanę, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Przelać sos do sosjerki i podawać wraz z pieczenią i knedlikami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz