Bez polevki nie ma porządnego czeskiego obiadu. Zawsze w karcie dla Polaka najbardziej zwracająca uwagę jest rajská polévka. Pod tą dość oryginalną dla nas nazwą kryje się zupa pomidorowa, od rajče- pomidor. Dziś propozycja szybkiej czeskiej pomidorówki z kluseczkami z grysiku.
Rajská polévka s krupicovými haluškami |
litr bulionu
600 ml przecieru pomidorowego
dwa roztarte w moździerzu goździki
słodka papryka
100 g grysiku
jajko
sól i pieprz
Zagotować bulion. Zalać przecierem. Dodać mielone goździki. Gotować kwadrans po czym doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Do szklanki wbić jajko i roztrzepać. Dodać grysik i wymieszać. Dolać wody, aby uzyskać lekkie ciasto. Doprawić solą. Na gotującą się zupę cienką strugą wlewać ciasto (mieszając bardzo delikatnie). Za pomocą łyżki odgarniać wypływające na powierzchnię kluski. Zagotować i podawać gorące.
Uwielbiam pomidorówkę, ale z takimi kluseczkami nie jadłam, jestem pewna, że jest pycha.
OdpowiedzUsuń