sobota, 14 marca 2015

Rychlá čočková polévka - czeska szybka zupa soczewicowa

Czeskie zupy, czyli polévki, to głównie wywary i o wiele liczniejsze gęste zupy, czy to na zasmażce, czy przecierane. Mimo bliskości Polski, w tradycyjnej kuchni czeskiej brakuje naszej ogórkowej. Dość liczne są zupy z warzyw strączkowych - jak poniższa szybka i prosta zupa soczewicowa.
Rychlá čočková polévka - czeska szybka zupa soczewicowa

Składniki:
litr bulionu drobiowego
puszka soczewicy
szklanka passaty
sól i pieprz
łyżeczka majeranku
pół łyżeczki mielonego kminku
natka pietruszki do przybrania

Podgrzać bulion. Dodać soczewicę i gotować ok. 30 minut. Dodać passatę, majeranek i kminek. Gotować jeszcze 10 minut. Podawać ozdobione natką pietruszki.
Kuchnia czeska 2015 Kuchnia czeska 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...