Serki ołomunieckie, czyli olomoucké tvarůžky lub olomoucké syrečky, wytwarzane są w Lošticach w kraju ołomunieckim.
Charakteryzują się naprawdę silną wonią i woskowożółtą barwą. Są
jednym z nielicznych czeskich serów o silnym, przenikliwym zapachu. Oprócz
soli nie dodaje się do twarogu żadnych innych sztucznych dodatków i
konserwantów. Należą do żywności dietetycznej z uwagi na bardzo niską
zawartość tłuszczu - około 1%. Naprawdę, to jeden z nielicznych serów, o których można z ręką na sercu powiedzieć, że śmierdzą niemiłosiernie - po otwarciu opakowania aż mi łezki poszły ;) Nasz serek był dwa tygodnie przed datą przydatności do spożycia - na czeskiej stronie znalazłem, że najlepszy jest 2-3 tygodnie po dacie wskazanej na opakowaniu, ale ja to taki odważny nie jestem... Warto się przemóc - po upieczeniu jest wyborny :) Do kupienia serek np. w sieci Kaufland.
Topinky se olomoucké syrečky - serek (twarożek) ołomuniecki - jak to się je? |
Serek pokroić lub pokruszyć i rozsypać po kromce bagietki lub rohlika. Na jedną kromkę wystarczą trzy małe kawałki, ponieważ serek puchnie w czasie zapiekania. Posypać słodką papryką lub kminkiem. Zapiec aż ser wybąbluje - w czasie zapiekania serek nieco puchnie i tworzy spore pęcherze. Podawać gorące.
on jest pyszny przwożę z Czech i zajadamy się z mężem pycha , nawet jedlismy taki 2-3 dni po terminie ;p
OdpowiedzUsuńPodobno najlepszy jest 2 tygodnie po terminie :D
Usuńpotwierdzam zawieruszył sie w lodówce i jedlismy dwa tygodnie po terminie mnie taki bardziej smakuje :)) , zadnych "rewolucji" po spozyciu nie było ;)
Usuńa masz może przepis na hermelinową pomazankę ,albo pikantną ?
OdpowiedzUsuńZ hermelinem (zrobionm samodzielnie: http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2014/01/nakladany-hermelin-marynowany-hermelin.html) poradziliśmy sobie po prostu tak:
Usuńhttp://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2014/01/hermelinove-oblozene-chlebicky.html
:)
dzieki , hermelin robię czesto w zalewie :) http://avrea.blogspot.com/2014/02/hermeiln.html
Usuńchciałam zrobic pomazankę ale nie mogę znależć przepisu muszę w takim razie wybrac sie do czech
Generalnie nie lubię intensywnie pachnących serów, ale ten wygląda ciekawie :)
OdpowiedzUsuń