Dziś przepis na klasyczne czeskie buchty, czyli słodkie drożdżowe bułeczki. Można zrobić je nie tylko z powidłami, ale również z ulubionym, słodkim dodatkiem, który nam tylko przyjdzie do głowy.
Buchty s povidly - Drożdżowe bułeczki (buchty) z powidłami |
1 kostka drożdży (10 dkg)
250 ml mleka
140 g masła
500 g mąki pszennej
szczypta soli
60 g cukru
3 żółtka
cukier waniliowy i starta skórka z cytryny
powidła śliwkowe
roztopione masło do smarowania
Połączyć pokruszone drożdże z odrobiną mleka i szczyptą cukru. Odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce. Pozostałe mleko podgrzać i rozpuścić w nim masło. Wsypać do miski mąkę ze szczyptą soli, dodać pozostały cukier i żółtka jaj. Dodać cukier waniliowy i startą skórkę z cytryny. Dolać ciepłe mleko z masłem oraz wcześniej przygotowany zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia (powinno zwiększyć objętość dwa razy). Blat oprószyć mąką i uformować z ciasta wałek o średnicy ok. 5 cm i pokroić na 3 cm plastry. Na każdy nałożyć na środek łyżeczkę powideł, skleić jak pączki i uformować bułeczki. Ułożyć obok siebie łączeniem do dołu w formie do pieczenia i odstawić na kwadrans do wyrośnięcia. Po tym czasie z góry smarować buchty masłem. Włożyć do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut, aż upieką się na złoto. Przed podaniem można
posypać cukrem pudrem.
Mmm, uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuń