Czechy gulaszami stoją. Dobra wołowina, śmietana, zazwyczaj alkohol i mamy np. gulasz karlowarski. Dziś propozycja z morawskiego regionu winiarskiego - gulasz na białym winie. Na szczęście cały alkohol wyparowuje w czasie duszenia.
Hovězí guláš s bílým vínem - gulasz wołowy na białym winie |
Składniki na 4 porcje:
650 g karkówki wołowej pokrojonego w kostkę
drobno posiekana szalotka
6 łyżek oleju
4 łyżki octu z białego wina
szklanka białego wytrawnego wina
3 łyżki śmietany 12 %
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki mielonego kminku
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki
sól i pieprz
Mięso podsmażyć na oleju na brązowo-złoto. Dorzucić cebulę i zrumienić. Doprawić solą i pieprzem, paprykami, kminkiem i octem. Zalać winem i dusić ok, 1,5 godziny. W razie potrzeby dolać wody. Wymieszać śmietanę i mąkę, dodać do gulaszu i gotować jeszcze minutę.
Podawać z knedlikami (najlepiej domowymi), ogórkami kiszonymi lub czeską kapustą zasmażaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz