Chodaczki - ziemniaki faszerowane po rosyjsku |
3 duże ziemniaki
10 dkg świeżych podgrzybków
10 dkg wędzonego surowego boczku
mała cebula
kopiasta łyżka mąki
bułka tarta
pieprz i sól
olej
Grzyby pokroić w plasterki a boczek w małą kostkę. Razem obsmażyć na odrobinie oleju, pod sam koniec dodając startą cebulę. Doprawić solą i pieprzem i smażyć aż grzyby i boczek się zrumienią. Mąkę uprażyć na jasnobrązowo, przestudzoną zalać szklanką zimnej wody. Gotować aż zgęstnieje do konsystencji jogurtu naturalnego. Dodać sos do grzybów z boczkiem. Powinno powstać zlepione, lekko płynne nadzienie. Ziemniaki obrać, przekroić na połówki, wydrążyć środki, nałożyć farszu do ziemniaków, posypać bułką tartą. Wyłożyć papierem do pieczenia naczynie do zapiekania, posmarować lekko olejem, ułożyć na nim ziemniaki. Piec w piekarniku aż będą miękkie a wierzch będzie lekko zarumieniony (ok. godzinę).
Nie dość, że muszą być pyszne, to jeszcze do tego ładnie się nazywają.
OdpowiedzUsuń