czwartek, 15 października 2015

Wątróbka po zamojsku - wątróbki drobiowe smażone w jabłkach

Pierwszy raz taką wątróbkę jedliśmy w Lublinie. Moim zdaniem to świetne połączenie - jabłka łagodzą posmak wątróbki, który części osób przeszkadza. Danie może posłużyć i za obiad jak i kolację - wszystko zależy od tego z czym je połączy. W naszej wersji podane z ziemniakami.
Wątróbka po zamojsku - wątróbki drobiowe smażone w jabłkach
Składniki:
pół kilo wątróbki drobiowej
duża cebula
2 szare renety
mąka
olej
łyżka majeranku
sól i pieprz
 
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w półksiężyce. Posypać obficie majerankiem i podsmażyć na oleju. Ściągnąć z patelni i zostawić w ciepłym miejscu. Na tym samym tłuszczu zezłocić cebulę pokrojoną w pierścienie. Odłożyć do jabłek. Wątróbki przemyć i oczyścić. Obtoczyć w mące i smażyć na bardzo rozgrzanym tłuszczu. Na patelnie przełożyć jabłka z cebulą i podsmażyć jeszcze 3 minuty. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Kuchnia krajów słowiańskich 2015 Kuchnia Krajów Słowiańskich 2015 

1 komentarz:

  1. Bardzo smaczne danie, a że do Lubelszczyzny i Zamojszczyzny mam słabość, to tym smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...