Mimo bardzo słabego sezonu grzybowego, udało nam się na sam jego koniec zdobyć nieco rydzów. Należy pamiętać, że te grzyby bardzo kurczą się w czasie smażenia. Poniżej najprostszy i moim zdaniem najlepszy przepis na te grzyby - podkreślający delikatny smak świeżych rydzy.
Rydze z patelni |
Składniki:
kilkanaście rydzów na osobę
klarowane masło (lub zwykłe masło i drobina oleju)
natka pietruszki
sól, pieprz
Rydze oczyścić dobrze, odciąć nóżki (można szmatka lub pędzelkiem, ale można też delikatnie opłukać i osuszyć na sicie lub ręczniku kuchennym). Masło dobrze rozgrzać na patelni, powinno tworzyć cienką warstwę na całej jej powierzchni. Grzyby ułozyć na maśle blaszkami do góry, przykryć i dusić na małym ogniu 10-12 minut. Odkryć patelnię i podsmażyć grzyby jeszcze kilka minut żeby skórka zrobiła się lekko chrupiąca, na sam koniec doprawić solą i pieprzem (umiarkowanie żeby nie przytłumić smaku grzybów). Podawać gorące z natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz