czwartek, 1 października 2015

Prosty bułgarski deser figowy

Jogurt, czy też kiselo mlyako - mleko bułgarskie to podstawowy składnik kuchni naszych południowych braci słowiańskich. Akurat jest sezon na świeże figi, tak więc dziś przepis na banalny w wykonaniu deser łączący te dwa symbole kuchni Słowian południowych.
Prosty bułgarski deser figowy
Składniki (na dwa desery):
cztery dojrzałe świeże figi
400 ml jogurtu bałkańskiego
dwie łyżki miodu
orzeszki pinii
cynamon

Do pucharków przełożyć pokrojone w ćwiartki figi i jogurt. Polać miodem, posypać orzeszkami pinii i szczyptą cynamonu. I tyle, gotowe :)

Kuchnia krajów słowiańskich 2015 Kuchnia Krajów Słowiańskich 2015 
Zmodyfikowany przepis zainspirowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Bułgarska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

3 komentarze:

  1. Boski :) uwielbiam świeże figi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój Mąż mi coś ostatnio o figi marudził, może taki deser mu zrobię... Taki prosty i na pewno pyszny.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...