Jogurt, czy też kiselo mlyako - mleko bułgarskie to podstawowy składnik kuchni naszych południowych braci słowiańskich. Akurat jest sezon na świeże figi, tak więc dziś przepis na banalny w wykonaniu deser łączący te dwa symbole kuchni Słowian południowych.
Prosty bułgarski deser figowy |
cztery dojrzałe świeże figi
400 ml jogurtu bałkańskiego
dwie łyżki miodu
orzeszki pinii
cynamon
Do pucharków przełożyć pokrojone w ćwiartki figi i jogurt. Polać miodem, posypać orzeszkami pinii i szczyptą cynamonu. I tyle, gotowe :)
Zmodyfikowany przepis zainspirowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Bułgarska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Cudowny deserek :-)
OdpowiedzUsuńBoski :) uwielbiam świeże figi :)
OdpowiedzUsuńMój Mąż mi coś ostatnio o figi marudził, może taki deser mu zrobię... Taki prosty i na pewno pyszny.
OdpowiedzUsuń