sobota, 3 października 2015

Zbiteń – rozgrzewający korzenny napój rosyjski

Zbiteń (ros. сбитень lub збитень) to rozgrzewający napój rosyjski na bazie miodu, znany od XII wieku. Cudzoziemcy, którzy odwiedzali Rosję za Piotra I z zachwytem mówili o zbitniu. Był on popularny w Rosji aż do XIX wieku, gdy upowszechniła się herbata. Marynarze z Anglii czy Holandii często raczyli się w rosyjskich karczmach tym napojem zmieszanym z samogonem. Natomiast uliczni handlarze - sbiteńszcziki wersje bezalkoholową sprzedawali wprost z noszonych na plecach naczyń, przypominających samowar.
Zbiteń – rozgrzewający korzenny napój rosyjski
Składniki:
100 g miodu lipowego
litr wody
pół łyżeczki cynamonu
2 goździki
łyżka suszonych szyszek chmielowych
garść mięty

Do wrzącej wody dodać miód i przyprawy i gotować razem pół godziny na wolnym ogniu. Pić gorące.
Kuchnia krajów słowiańskich 2015 Kuchnia Krajów Słowiańskich 2015 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...