Dziś jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni bułgarskiej - шопска салата, czyli sałatka szopska. Warzywa świetnie komponują się z głównym składnikiem - serem szopskim (Бяло саламурено сирене), solankowym białm serwm owczym lub krowim zbliżonym do fety. Nazwa sałatki, szopska, wywodzi się z tradycyjnej nazwy Szopi, którą określa się mieszkańców Sofii i sąsiednich regionów. To klasyczna przystawka bułgarska na wieczór z rakiją ;)
Składniki:
2 duże pomidory
ogórek zielony
papryka
mała cebula biała
2 łyżki oliwy
łyżka octu
100 g sera szopskiego
natka pietruszki
kilka czarnych oliwek
kilka orzechów włoskich
sól i pieprz
Pomidory i ogórka pokroić w kostkę a paprykę w paski. Cebulę pokroić w piórka. Warzywa wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Dodać ocet z oliwą i energicznie wymieszać. Całość obwicie posypać serem, udekorować natką pietruszki, oliwkami i orzechami włoskimi.
sól i pieprz
Pomidory i ogórka pokroić w kostkę a paprykę w paski. Cebulę pokroić w piórka. Warzywa wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Dodać ocet z oliwą i energicznie wymieszać. Całość obwicie posypać serem, udekorować natką pietruszki, oliwkami i orzechami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz