Dzisiaj klasyk. Gęsty, aromatyczny i syty kapuśniak z kapusty kiszonej. Jeszcze tylko ziemniaki i sporo boczku i mamy idealną zupę na obecną niesprzyjającą aurę.
Tradycyjny kapuśniak z kapusty kiszonej |
Składniki:
30 dkg kapusty kiszonej
5-6 średnich ziemniaków
30 dkg boczku
cebula
litr rosołu wołowego
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
opcjonalnie odrobina oleju
Boczek pokroić w niedużą kostkę, podsmażyć w rondlu z grubym dnem lub na patelni (jeśli jest chudy, można dodać odrobinę oleju), dodać drobno posiekaną cebule, zeszklić. Kapustę przepłukać, odcisnąć, posiekać tak żeby otrzymać ok. 2-3 cm kawałki, doda do boczku, zalać niewielka ilością wody, dodać przyprawy, dusić ok. 10 minut. W międzyczasie zagotować rosół, dodać do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotować je, następnie dodać kapustę. Gotować jeszcze 20 minut, w razie potrzeby doprawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz