Dziś zupa z dyni. To bardzo fajne warzywa, bo z jednej strony niskokaloryczne, a bogate w witaminę B, potas, wapń, fosfor, świetnie wpływa na układ odpornościowy. Warzywa na zupę warto upiec przed wrzuceniem do bulionu, to bardzo wzbogaca smak - potem tylko zmiksować i gotowe ;)
Składniki:
1,5 l bulionu wołowego (lub warzywnego jeżeli chcemy wersję wegetariańską)
kilogramowy kawałek dyni
2 kartofle
2 ząbki czosnku
3 gałązki świeżego rozmarynu
pół łyżki słodkiej papryki
łyżeczka kurkumy
łyżeczka kurkumy
sól i pieprz
Dynię i ziemniaki obrać i pokroić w 1-1,5-centymetrową kostkę. Przełożyć do brytfanki. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Zalać oliwą i dokładnie wymieszać. Położyć na wierzchu dwa ząbki czosnku w łupinach oraz rozmaryn. Piec 30-40 minut aż lekko zbrązowieje. Czosnek obrać z łupin. Wszystko wsypać do gotującego się bulionu. Zagotować i gotować jeszcze 5-10 minut. Zmiksować i podawać z grzankami.
Uwielbiam krem z pieczonej dyni... mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji "Sposób na dynie 2015"
Pozdrawiam
Iwona
www.smakowitejadlo.com