czwartek, 1 sierpnia 2013

Kuchnia Bliskiego Wschodu: Namoura, - libańskie ciasto bez jajek

Namoura to popularne ciasto wykonane z krupczatki pochodzące z Libanu. Jest popularna na Bliskim Wschodzie pod różnymi nazwami. W Egipcie np. można ją dostać pod nazwą Basbousa; znane jest również w kuchni izraelskiej pod nazwą Tishpishti i stanowi jeden z tradycyjnych deserów w czasie święta Paschy. Proste, szybkie i bez dodatku jajek, ciasto Namoura to świetna propozycja dla zabieganych. Raz zrobiona wcześniej blacha tego ciasta może być przechowywana bez specjalnego zabezpieczenia - ciasto pozostaje idealnie nasycone syropem cukrowym i bardzo długo nie czerstwieje.

Kuchnia Bliskiego Wschodu: Namoura
Składniki:
Namoura z charakterystycznymi nacięciami - w nie wsącza się syrop

500 ml mąki krupczatki
200 ml białego cukru
200 ml jogurtu greckiego
pół kostki stopionego masła
łyżeczka proszku do pieczenia

Syrop do nasączenia ciasta:

400 ml cukru
200 ml wody
łyżka wody z kwiatu pomarańczy
sok z połowy cytryny 

całe migdały do dekoracji


Składniki ciasta wymieszać w dużej misce na jednolitą masę (będzie dość gęsta, w razie potrzeby można dodać jeszcze jogurtu) i odstawić na co najmniej godzinę. W międzyczasie z wody i cukru ugotować syrop, następnie dodać do niego wodę z kwiatu pomarańczy i sok z cytryny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć na nią ciasto, rozsmarować równa warstwą i ponacinać w nieduże kwadraty, a każdy kwadrat wetknąć migdał. Piec ok. 40 minut aż wierzch ciasta zbrązowieje. Gorące ciasto zalać syropem, tak żeby utopić je całkiem w syropie, może sięgać nawet 0,5 cm ponad powierzchnię ciasta. Odstawić na kilka godzin. Gorące ciasto wchłonie cały syrop i stanie się miękkie i rozpływające w ustach.

4 komentarze:

  1. dawno temu piekłam takie ciasto.
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja znam w wersji z kaszy manny - basbousa:)
    muszę wypróbować twojego przepisu wszystko mam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaką dużą formę miałaś?

      Usuń
    2. Jeśli chodzi o kasze mannę, to robiłam i z kaszy i z krupczatki i w wersji pomieszanej (kiedy zabrakło mi krupczatki), konsystencja i smak są takie same, jako formy użyłam dużej tartownicy z Ikei, chyba 32 cm średnicy.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...