wtorek, 1 lipca 2014

Chłodnik litewski

Dziś szybki w przygotowaniu klasyczny chłodnik. W oryginalnym przepisie powinno się dodać do niego szyjki rakowe, które jednak dziś są praktycznie nieosiągalne, szczególnie w normalnej cenie ;)
Chłodnik litewski
Składniki:
duży pęczek botwinki wraz z młodymi buraczkami, 
dwa ogórki, 
dwie łyżki posiekanego koperku, 
dwa jajka ugotowane na twardo, 
dwa ząbki czosnku
750 ml zsiadłego mleka
pół szklanki kwaśnej śmietany
sól, pieprz.

Botwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 min. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z zsiadłym mlekiem i śmietaną, dodać przekrojone na pół ząbki czosnku (można też je rozgnieść), koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki, posolić do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami jajka na twardo, doprawione świeżo mielonym pieprzem.
Wegetariański obiad III Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...