Dziś szybki w przygotowaniu klasyczny chłodnik. W oryginalnym przepisie powinno się dodać do niego szyjki rakowe, które jednak dziś są praktycznie nieosiągalne, szczególnie w normalnej cenie ;)
Chłodnik litewski |
Składniki:
duży pęczek botwinki wraz z młodymi buraczkami,
dwa ogórki,
dwie łyżki posiekanego koperku,
dwa jajka ugotowane na twardo,
dwa ząbki czosnku
750 ml zsiadłego mleka
pół szklanki kwaśnej śmietany
sól, pieprz.
Botwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 min. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z zsiadłym mlekiem i śmietaną, dodać przekrojone na pół ząbki czosnku (można też je rozgnieść), koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki, posolić do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami jajka na twardo, doprawione świeżo mielonym pieprzem.
Botwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 min. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z zsiadłym mlekiem i śmietaną, dodać przekrojone na pół ząbki czosnku (można też je rozgnieść), koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki, posolić do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami jajka na twardo, doprawione świeżo mielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz