wtorek, 15 lipca 2014

Spaghetti aglio e olio - najprostszy włoski przepis na makaron

Dzisiaj przepis na naprawdę prosty włoski makaron. To tradycyjne danie pochodzi z okolic Neapolu i sprowadza się do mieszanki spaghetti, czosnku i oliwy. Wystarczy dodać jeszcze pietruszkę i papryczkę chilli i mamy szybki, łatwy obiad na upalny letni dzień :)

Spaghetti aglio e olio - najprostszy włoski przepis na makaron
Składniki na dwie porcje:
200 g spaghetti
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
świeża papryczka chilli
50 ml oliwy
sól pieprz

Spaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Chilli umyć, usunąć pestki i błonki i pokroić cienko. Przelać oliwę na patelnie i do jego niewrzącej wrzucić chilli. Od momentu kiedy zacznie skwierczeć, smażyć 2 minuty. Następnie dodać płatki czosnku i smażyć minutę. Uważać, aby czosnek nie zbrązowiał. Dodać natkę pietruszki. Spaghetti po ugotowaniu osączyć i przesypać na patelnie do reszty składników. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem i udekorować pietruszką.
Lato w pełni!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...