Zostajemy w klimacie włoskiej letniej kuchni. Dziś smaczne danie na upalny letni dzień, czyli makaron wstążki z sosem pachnącym cytryną i miętą. Tagliatelle idealnie nadaje się do takich sosów. Sam makaron posiada wzorcowe wymiary tagliatelle, które wynoszą 8 mm szerokości po
ugotowaniu (7 w stanie surowym). Sporządzony ze złota wzorzec
tagliatelle znajduje się w siedzibie Izby Przemysłowo-Handlowej w Bolonii.
Tagliatelle al limone - wstążki w sosie cytrynowym |
Składniki (na dwie porcje):
cytryna
200 ml śmietany
16 listków świeżej mięty
50 g masła
łyżeczka likieru cytrynowego (u nas limoncello, można pominąć)
sól
pieprz
200 g makaronu tagliatelle
Cytryny umyć w gorącej wodzie i zetrzeć z niej skórkę (samą żółtą część). Wycisnąć sok i wymieszać ze startą skórką i śmietaną. Liście mięty umyć, osuszyć i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i wlać do niego sos cytrynowy i likier i zagotować całość. Doprawić solą i pieprzem i pogotować jeszcze 5 minut. Dodać miętę, wyłączyć ogień, wymieszać i trzymać w cieple. Tagliatelle ugotować al dente i wymieszać z sosem. Podawać od razu.
Wygląda i czyta się smacznie :)
OdpowiedzUsuń