Pojawiły się borówki. Z tej okazji okazji zrobiłam tartę z eksperymentalnym lekkim i świeżym
nadzieniem z dodatkiem rabarbaru. Nadzienie jest tak pyszne, idealny deser na gorące letnie dni.
Składniki na kruchy spód:
250 g mąki pszennej
125 g masła, schłodzonego
250 g mąki pszennej
125 g masła, schłodzonego
jajko
100 g cukru
Składniki nadzienia:
duże jajko
3 łyżki śmietany 12% (ważne, aby nie była kwaśna)
pół litra borówek (jagód - przyp. Alastor;p)
szklanka rabarbaru obranego i pokrojonego na półcentymetrowe kawałki
łyżka cukru
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią.
Wszystkie składniki ciasta włożyć do robota kuchennego i zagnieść ciasto
na wysokich obrotach. Owinąć folią i schładzać w lodówce ok. godziny. Składniki nadzienia wymieszać dokładnie w misce. Formę do tarty nasmarować masłem i wylepić ciastem. Ciasto przykryć
papierem do pieczenia i obciążyć go ryżem lub fasolą. Wstępnie podpiec w
temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie usunąć papier, wyłożyć nadzienie i piec aż nadzienie się zetnie ok. 30-35 minut.
Może to głupie pytanie, ale co potem zrobić z obciążnikami, tj. ryżem czy fasolą? Nadają się do użycia czy tylko do wyrzucenia?
OdpowiedzUsuńZachowuję do następnego pieczenia tarty, wiem że po 5-6 pieczeniach nadają się do użytku, tzn. nie są zwęglone (potem wyrzuciłam bo pozbywałam się przydasi przy przeprowadzce).
UsuńA czy opcja z nakłuwaniem widelcem jest dobrą alternatywą dla obciążania? Czy to zupełnie inna kwestia?
UsuńJagody i rabarbar? Nie łączyłam ich nigdy razem, ale połączenie musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńJagody z rabarbarem? Ciekawe :) Musiało być pysznie :)
OdpowiedzUsuńWyśmienicie się prezentuje! Ciekawa jestem takiego połączenia - na pewno było bardzo udane :) Muszę je kiedyś wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam