Dziś przepis na kolejny lekki letni obiad prosto z Włoch. Mozzafiato to po włosku "zapierający dech w piersiach". Dobra nazwa na makaron z gorgonzolą ;) Nazwa tego sera pochodzi od miejscowości Gorgonzola, gdzie produkowany jest podobno już od roku 879 - mniej więcej w tym czasie powstało wareskie państwo staroruskie Ruryka ;) Jeszcze starszy rodowód ma prosciutto, czyli szynka parmeńską, czy też zwana przez samych Włochów słodką szynką, którą w 217 p.n.e. miał być częstowany przez mieszkańców Parmy Hannibal. Na rozwój produkcji szynki miała wpływ obecność słonych źródeł w
okolicy, takich jak Salsomaggiore, skąd czerpano sól do produkcji. Dziś jest wytwarzana przez około 200 producentów na wschodzie prowincji Parma, wyłącznie przez umiejętne solenie i suszenie mięsa. Połączenie obu smaków moim zdaniem kapitalne :)
Fusilli mozzafiato con prosciutto - makaron w sosie z gorgonzoli z szynką parmeńską |
Składniki:
200 g makaronu świderki
150 g sera gorgonzola
200 ml śmietany 12 %
80 g szynki parmeńskiej
sól i pieprz
200 g makaronu świderki
150 g sera gorgonzola
200 ml śmietany 12 %
80 g szynki parmeńskiej
sól i pieprz
Na zimną patelnię wylać śmietanę. Z gorgonzoli zdjąć skórkę. Ser pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Powoli podgrzewać, aż ser się rozpuści. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotować około 5 minut, ciągle mieszając. Plastry szynki poszarpać na połówki i podgrzać w sosie. Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z sosem, podgrzewając razem. Podawać od razu, posypane dodatkowym świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz