Do niniejszego przepisu zainspirował nas oczywiście produkt pewnego dużego koncernu.Domowa wersja wyszła prawie identyczna w smaku, chociaż u nas powstała tylko z kilku składników, wliczając te w gotowym syropie ;) Dodatkowo smak wzbogacił jaśmin z mieszanki herbaty, której użyliśmy. Esencja nie była zaparzana we wrzątku, dzięki czemu nie było często wyczuwalnego gorzkiego posmaku zielonej herbaty. Ideał na takie upały jak dziś w Krakowie :)
Ice tea green mango - mrożona zielona herbata jaśminowa z mango |
Składniki na 1 litr napoju:
5 łyżeczek mocnej dobrej zielonej herbaty (u nas jaśminowa)
200 ml wody 5 łyżek syropu z mango (u nas firmy Monini)
3 łyżki soku z cytryny
niegazowana woda źródlana
lód
Zagotować wodę i odstawić na chwilę. Zaparzając herbatę w temperaturze 80 stopni unikniemy specyficznego gorzkiego posmaku, który często zniechęca do zielonej herbaty. Ostudzić. Zimną esencję herbacianą przelać do dzbanka. Dodać syrop i sok z cytryny. Dopełnić wodą tak, aby zostało miejsce na lód. Wymieszać. Ewentualnie dodać jeszcze syropu lub soku do smaku. Podawać schłodzone z kostkami lodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz