sobota, 11 marca 2017

Carlota de Limón - szybki limonkowy deser meksykański bez pieczenia

Pierwszy raz carlotę jedliśmy w nieistniejącej już meksykańskiej knajpce w Krakowie. Zabieraliśmy się za zrobienie tego deseru już któryś raz, niestety, brak jest przepisów na niego po polsku a u nas z hiszpańskim ciężko. Sekretem tego jak się okazało banalnego przepisu było dodanie w odpowiednim momencie soku z limonek. Deser wystarczy zamrozić dzień wcześniej by cieszyć się idealną kombinacją słodkości z kwaskowatą limonką.
Carlota de Limón - szybki limonkowy deser meksykański bez pieczenia
Składniki na formę 31 cm x 21 cm:
1 puszka 540 g słodzonego mleka skondensowanego
1 kartonik 500 g mleka skondensowanego
sok z ok. 3 limonek
skórka z 1 limonki
1 paczka (36 szt.) herbatników maślanych - u mnie prostokątne krakuski

Oba rodzaje mleka wlać do miski lub do kielicha blendera, dodać 2/3 skórki otartej ze sparzonej
limonki, miksować na wolnych obrotach stopniowo dolewając sok z limonki aż masa zgęstnieje, powinna być tak gęsta aby dało się ją swobodnie rozprowadzać łopatką. Uwaga, to sok z limonki dodany do mleka powoduje jego gęstnienie. Na dnie formy ułożyć warstwę herbatników - do mojej weszło 12 ciasteczek, nie trzeba szczelnie przykrywać całego dnia, mogą być przerwy, wylać na nie 1/3 masy, ułożyć kolejną warstwę ciasteczek, powtarzać do uzyskania 3 warstw. Można oczywiście zrobić więcej warstw, trzeba tylko zwiększyć ilośc składników. Ostatnią warstwę masy posypać resztą skórki z limonki. Wstawić do zamrażalnika na min. 1 godzinę.

Można też na całą noc, wtedy trzeba przełożyć deser do lodówki na godziną przed podaniem.
Kuchnia Ameryki Północnej 2017

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...