Danie nieco przypomina włoskie cannelloni, z tą różnicą, że używany tortilli zamiast makaronu. Nazwa enchilada pochodzi od czasownika enchilar znaczącego „dodać paprykę chili”. Idealne na szybki obiad lub kolację.
Składniki na porcję dla 2 osób:
8 kukurydzanych tortilli o średnicy ok. 20 cm
100 g startego żółtego sera
masło
listki kolendry
2 piersi z kurczaka (można tez użyć gotowanego mięsa z kurczaka)
3-4 "domowe" kiełbaski chorizo (małe kiełbaski z miękkim farszem, mogą być surowe, można pominąć lub zastąpić inną aromatyczną i pikantną kiełbasą)
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz
olej
Sos pomidorowy:
3-4 strąki chilli (można wybrać ulubiony rodzaj lub użyć kilku różnych)
puszka pomidorów bez skórki
szklanka wywaru drobiowego
cebula
ząbek czosnku
1/4 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki majeranku
szczypta zmielonego ziela angielskiego
szczypta cukru
sól, pieprz
olej
Przygotować sos: cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać pomidory, posiekane pozbawione pestek chilli i przyprawy, smażyć chwilę i dodać wywar. Gotować ok. 20 minut i zmiksować. W razie potrzeby dodatkowo odparować sos. Kurczaka pokroić w paski, dodać przyprawy, obsmażyć na oleju. Wyjąć mięso z kiełbasek i wymieszać z usmażonym kurczakiem.
Formę do zapiekania wysmarować masłem. Każdą tortillę posmarować 2-3 łyżeczkami sosu, ułożyć mięso i zawinąć w ciasny rulon. Tortille układać obok siebie w formie, podlać dodatkowo sosem i posypać serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 190-200 stopni przez 20 minut. Podawać posypane listkami kolendry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz