poniedziałek, 6 marca 2017

Chili con carne

Chili con carne gościło już na naszym blogu. Jest z nim nieco jak z bigosem - każdy ma nieco inny przepis a danie najlepiej smakuje, gdy się "przegryzie". Dziś wersja bardzo strączkowa z aż trzema rodzajami fasoli. Idealne danie na chłodniejsze przedwiośnie.
Chilli con carne

Składniki:
1 kg mięsa mielonego (najlepiej nieco tłustsza wołowina, np. kark, łopatka, rozbratel)
puszka czarnej fasoli
puszka czerwonej fasoli
puszka fasoli pinto
pół puszki kukurydzy
czerwona papryka
zielona papryka
kartonik 500 ml passaty lub 2 puszki pomidorów
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka gorzkiego kakao
1,5 łyżeczki mielonego kuminu
1,5 łyżeczki mielonej kolendry
1,5 łyżeczki oregano
0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
łyżeczka mielonej chilli pasila
pół łyżeczki innej ulubionej mielonej chilli (lub więcej jeśli ma być ostrzejsze)
sól, pieprz
olej

Do podania:
biały ryż, tortille, nachosy
starty ser lub śmietana
listki kolendry lub pietruszki

Czosnek posiekać drobno i podsmażyć na oleju na jasno brązowo, dodać mięso i zwiększyć ogień, smażyć aż mięso lekko się przyrumieni. Zmniejszyć ogień. Dodać osączone i przepłukane fasole, kukurydzę, pokrojoną w średnią kostkę paprykę i pomidory, dobrze wymieszać, dodać przyprawy poza solą i pieprzem, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. godzinę. Po tym czasie doprawić solą i pieprzem do smaku, ewentualnie dodać więcej ostrej papryki (zawsze tak robię w daniach, które podczas gotowania redukują ilość płynu - jeśli posolimy na początku, może się okazać, że danie jest przesolone, wtedy niewiele już da się zrobić, a dosolić można zawsze). Poddusić jeszcze 10-15 minut.
Podawać z ryżem lub tortillą, posypane startym serem i listkami kolendry lub pietruszki.

Kuchnia Ameryki Północnej 2017

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...